Otrdiena 10. Aprīlis / 2018

Jelgavā plaši svinēs Brīvības svētkus

4. maijā - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā – Jelgavā tiks svinēti Brīvības svētki, tādejādi arī aizsākot Latvijas valsts simtgades svinības. Visas dienas garumā Jelgavā tiks organizēti dažādi pasākumi - Baltā galdauta svētki, pilsētvides objekta “Laika rats 100” atklāšana, stafetes, izstādes, koncerti un grafiti festivāls.

Svētku diena sāksies ar ziedu nolikšanu pie Jāņa Čakstes pieminekļa pulksten 10.00, kam pulksten 11.00 sekos Brīvības stafete. Tajā Jelgavas skolu un pilsētas iedzīvotāju komandas piedalīsies skriešanas stafetēs, kas simboliski iezīmēs Latvijas projekta “Brīvības ielu stāsti” sākumu.

Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzejā no pulksten 11.00 līdz 18.00 būs iespējams aplūkot izstādi “Lāčplēša piemineklis Jelgavā – no pagātnes nākotnei”. Muzejā tāpat būs apskatāma arī eksponātu fotoizstāde, ar kuriem Jelgavas muzejs piedalās Latvijas simtgadei veltītajā izstādē Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

Savukārt pulksten 13.00 skvērā pie Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzeja notiks pasākums “Lāčplēsis – Brīvības simbols”, kas veltīts 30. gadadienai, kopš atrasts Kārļa Jansona veidotā pieminekļa "Lāčplēsis un Melnais bruņinieks" fragments.

Baltā galdauta svētki notiks Jelgavas pilsētas bibliotēkas pagalmā pulksten 14.00. To laikā interesentiem būs iespēja noklausīties Jelgavas BJC „Junda” popgrupas „Lai skan!” svētku koncertu, nobaudīt Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņu īpaši sarūpēto cienastu, iepazīties ar grāmatu plaukta ”Lasītājs dāvina lasītājam” piedāvājumu un mākslas studijas “Mansards” audzēkņu darbu izstādi “Medaļas Jelgavai” un “Mūzikas skaņas”. Šī pasākuma norisi gleznos mākslinieks Raitis Junkers.

Pulksten 16.00 skvērā starp Jāņa Asara un Lielo ielu notiks skulpturālā pilsētvides objekta “Laika rats 100” atklāšana. Īsi pēc tam, pulksten 17.00, Hercoga Jēkaba laukumā varēs baudīt svētku koncertu “Dzintara zemē, dzintara ļaudis”, kurā piedalīsies Jelgavas kori, dejotāji, solisti un mūziķi.

Savukārt Jelgavas 4. vidusskolā pulksten 18.00 varēs vērot video stāsta pirmizrādi “Jelgavas Brīvības bulvāra stāsts”. Tas ir 4.vidusskolas skolēnu un absolventu veidots video stāsts par Jelgavas Brīvības bulvāra vēsturi, šodienu, iedzīvotājiem, pilsētas izaugsmi, katra cilvēka īpašo lomu pilsētas un valsts vēsturē.  Latvijas simtgades iniciatīvas “Brīvības ielu stāsts 9 republikas pilsētās” veidotā video stāsta pirmizrāde Jelgavas pilsētā notiek ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Jelgavas pilsētas atbalstu.

No pulksten 9.00 līdz 20.00 Loka maģistrāles un Aviācijas ielas krustojumā visi interesenti varēs vērot un piedalīties Starptautiskajā grafiti ielu mākslas festivālā “Brīvības stāsti”. No pulksten 9.00 līdz 18.00 notiks 60 metrus gara grafiti mākslas darba izveide, kurā piedalīsies 9 grafiti mākslinieki no 5 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Francijas un Brazīlijas. Dalībnieku darbus vienotā ansamblī apvienos mākslinieciskais vadītājs, Dainis Rudens. No pulksten 12.00 DJ VENTO uzturēs atraktīvu pasākuma gaisotni. Pilsētas iedzīvotāji un viesi varēs piedalīties arī dažādās festivāla radošajās darbnīcās no pulksten 14.00 līdz 17.00. Sākot ar pulksten 18.00 visus klātesošos un grafiti māksliniekus izklaidēs grupa “Augša”un pulksten 19.00 notiks laureātu apbalvošana. Grafiti ielu mākslas festivāls Jelgavas pilsētā notiek ar VKKF un Jelgavas pilsētas finansiālo atbalstu.

Satiksimies Jelgavā, 4. maijā, un svinēsim svētkus kopā!

Ar satiksmes ierobežojumiem Jelgavā Brīvības svētku laikā iepazīsties ŠEIT. 

Pasākuma apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma.”

Izstrādātājs: SOFTIKOM